Műanyag ablak és penész

Készült: - Kulcsszavak: műanyag ablak, nyílászáró, nyílászárók, ablakcsere

Nem reprezentatív felmérések szerint minden negyedik magyar allergiás valamire. Az allergének a légutakon át kerülnek be legkönnyebben a testünkbe. Minden nap nagyjából 10-15 köbméternyi levegőt szívunk be, ezáltal növények virágporszemcsék, melyek a legtöbb allergiás megbetegedést okozzák, valamint por és szmog is.

 

Nem reprezentatív felmérések szerint minden negyedik magyar allergiás valamire. Az allergének a légutakon át kerülnek be legkönnyebben a testünkbe. Minden nap nagyjából 10-15 köbméternyi levegőt szívunk be, ezáltal növények virágporszemcsék, melyek a legtöbb allergiás megbetegedést okozzák, valamint por és szmog is.

 penész

 

Sokat tehetünk egészségünkért akkor, ha tökéletesen záródó műanyag nyílászáróra cseréljük a régi, elvetemedett ablakainkat. Sőt a hangszigetelésben is segít, ha zajos környéken lakunk.

 

Gyakorta a por mellett a penészgomba megjelenése is súlyos egészségügyi problémákat okozhat. Biztosan találkozott már olyan ablakkal, melynek csorgott a víz télen az üvegéről. A lecsorgó víz lefolyhat a falra is, így ha nem fűtünk és szellőztetünk megfelelően, akkor a felázott festék mellett megjelennek a penészgombák is.

 

penészgomba

 

Ezek a gombák allergizálhatnak, irritálhatják a szemet, a tüdőt, az orr nyálkahártyáját, a bőrt és a torkot is, még akkor is, ha egyébként nem vagyunk allergiásak. Egyes penészgombafajták súlyos tüdőbetegségeket, fertőzéseket, a tüdő szöveteinek hegesedését okozhatják.

 

 

Sokszor hallani, hogy éppen az ablakcsere után kezdett penészedni a fal. Igen, sajnos ez előfordulhat. A hiba valószínűleg nem az új ablakban van. Az új nyílászáró igazán jól teszi a dolgát, hiszen hőszigetel, hangszigetelt, légmentesen zár. Az okokat a falakban kell keresni, pontosabban az úgynevezett hőhidas szerkezetekben. Egy kifogástalanul kivitelezett ablakcsere után megszűnik a pára és a penész, hacsak nem a falszerkezetben van a hiba. Ilyenkor ugyanis a gyenge falszerkezeti elemek lesznek a páralecsapódás célterületei. Az ideális az lenne, ha az ablakcserével egyetemben, leszigetelnék a falakat is. Viszont ha ez nem megoldható, akkor egy szellőztető beépítésével lehet helyrehozni a problémát, ami csak akkor enged be levegőt, ha bent nagyobb a páratartalom, mint kint. Egy ilyen okos szellőztető szerkezet minden lakásban jól jöhetne, ahol többen élnek, mosnak, főznek, teregetnek, így párát termelnek. A szellőztetés során a párán kívül nagy mennyiségű felmelegített levegő is tud távozni.

 

Egy régi ablak javítgatása, szigetelése néha többe kerül, mint egy komplett csere, ezért csak rövidtávú ideiglenes megoldásnak javasoljuk. Ilyen esetben a régi ablak fatokja bent marad a falban, és ebbe kerül beépítésre az új ablak tokkal együtt. A régi tokot részben, vagy egészben eltakarják takarólécekkel.

Előnye, hogy kisebb felfordulással jár, mivel nem kerül sor bontásra. Hátránya viszont sokkal több van. A tokba épített ablak hőszigetelése, hangszigetelése és légzárása nem lesz tökéletes, főleg, ha régi redőnytok is van az ablak fölött. Az egész tokot nem lehet eltakarni és nem is jó ötlet, mivel a fának szellőznie kell, így végeredmény nem lesz esztétikus, valamint a régi tok egyes részeit időközönként le kell festeni.

A tokba építés ezek miatt a hátrányok miatt csak igen ritka, egyedi esetben javasolt.

 

A magyarok általánosságban 70%-kal többet költenek fűtésre, mint az Európai Unió 15 legfejlettebb országa. A legtöbb esetben pedig azért fizetünk több fűtést, tekerjük fel a termosztátot, mert a nyílászáróink nem fogják meg a meleget.

 

Előreláthatólag 2019. évtől az új építésű és felújított házak energiafelhasználásának meg kell egyeznie a mai passzív ház követelményeivel. Ilyen lesz például az extra hőszigetelés, csaknem hőhídmentes szerkezetek, valamint fal, tető, padló szerkezetekre előírt hőtechnikai értékeknek való megfelelés. Csak a három rétegű, nemesgázzal töltött hőszigetelt ablakszerkezetek lesznek elfogadhatóak és elengedhetetlen lesz a nagy hatékonyságú szellőző berendezés hőcserélővel.

 

Ha a háztartások minden, jelenleg fellelhető energiahatékonysági korszerűsítést elvégeznének, akkor elvileg a felhasznált energia több mint 42%-át megtakarítanák.

 

A felesleges fűtés, hűtés, ablakfestés, utólagos szigetelés, tömítések, asztalosok és a rengeteg ráfordított idő és pénz rengeteget elvesz egy család életéből. És, ha még mindig nem meggyőzőek az eddig leírtak, akkor gondolja el, milyen jó lenne, ha nem idegesítené a szomszéd folyton ugató kutyája, a dübörgő villamos, vagy az utca pora a lakásában.

 

Eljutottunk oda, hogy már a legtöbb nyílászáró műanyagból készül. Köszönhető ez annak, hogy már Magyarországon is több, mint 20 éves múltra tekint vissza a műanyag nyílászáró gyártás. Sőt évről-évre egyre tökéletesedik a technológia, ami még kiválóbb nyílászárókat eredményez.

 

Műanyag nyílászárók népszerűsége köszönhető a hosszú élettartalmának, valamint annak, hogy nem igényel karbantartást, hőhídmentes, időjárásálló, igen jó árértékarányú, karcálló, UV-álló, több színben lehet már kapni, akár faerezeteset is kérhetünk, hogy meglegyen a természetesség illúziója.

 

Az ablakcsere célja nem mindig a maximális hőszigetelés, mivel egy csak nyáron használt nyaralónál, garázsnál, műhelynél fontosabb szokott lenni a kiváló légzárás, a megjelenés, az alacsony költség, vagy a biztonság is említésre szokott kerülni. Családi házakhoz, szigetelt, vagy szigetelés előtt álló lakásokhoz érdemes a háromrétegű üveget választani. Hosszú távra tervezünk, amikor ablakot cserélünk vagy építés esetén ablakot építünk be. Kb. 30-40 éves beruházás lesz, igen kedvező megtérüléssel. Nem érdemes tehát megalkuvónak lenni. Ezen kívül még a környezetet is kíméljük.

 

Az üvegek kettő, vagy három rétegűek lehetnek. Mindkettő esetén az üvegtáblák között a légrést argon gázzal töltik meg és felületükre lágyfém réteget gőzölnek. A kétrétegű üvegek többnyire 4 mm vastag üvegtáblákból és 16 mm távtartóval készülnek. Háromrétegű hőszigetelt üvegnél két távtartó 12, 14 vagy 16 mm is előfordulhat. Annál jobb az üveg hőszigetelése, minél nagyobb ez az érték. Az ablak hőszigetelő képességet a hőátbocsájtási tényezővel jellemzik, ezt Ug-vel jelölik. Minél kisebb ez az Ug érték, annál jobb.

 

Ha a műanyag ablak, akkor előbb-utóbb előkerül a kamraszám is. Az ablakok tokja és szárnya üreges és ezeket az üregeket cellákra osztják, ezek száma határozza meg a kamraszámot. Ez a szerkezet jobban szigetel, és erősebbé teszi az ablakot alkotó profilokat. A tokvastagság legyen arányban a kamraszámmal.

 

muanyag ablak

Árajánlat kéréséhez elégséges magunknak lemérni és a kereskedővel egyeztetni, mit ajánl a megadott méretekhez. Ha nem tudja lemérni, kérjen szakmai segítséget ITT!!!

 

Beépítést, bontásos cserét kizárólag tapasztalt szakemberekkel végeztessünk. Az beépítés egy szakma, így nem érdemes otthon magunk hozzákezdeni. Ha mégis magunka vagy ismerősünkre bízzuk a nyílászárók beépítését, akkor tisztában kell lennünk vele, hogy sok hibalehetőség merülhet fel és az amúgy tökéletes ablak nem fog tökéletesen szuperálni.

Mint már fentebb említésre került, hogy a nyílászárók esetében hosszú távra tervezünk, így jobb ha szakemberre bízza a beszerelést.

 

Tehát összegezve az eddigieket:

 

  1. Gondolja át, hogy Önnek milyen nyílászáróra van szüksége. Ha nem biztos a dolgában, akkor konzultáljon hozzáértővel.

  2. Kérjen inkább több helyről árajánlatot, hogy biztosan az Önnek megfelelő/szimpatikus terméket és árat tudja választani. Előtte mérje le a nyílászárót, nyílászárókat.

  3. Ha kiválasztotta a céget, akkor beszéljen meg velük minden részletet és kérjen felmérést az ottani szakemberektől. Fixálja le velük az árat, hogy ne érjék meglepetések.

  4. Érdemes nem csak a nyílászárót megvásárolni, hanem a beépíttetést is kérni.

  5. Az elkészült munkát nézze át, próbálgassa. Ha valami kérdése van, beszélje meg a beépítést végzőkkel.

  6. A garanciára jogosító papírt tegye olyan helyre, hogy könnyen megtalálja probléma vagy karbantartás esetén.

 

Bármilyen kérdése van, keresse munkatársainkat, készséggel állunk a rendelkezésére minden kedves érdeklődőnek!


Hozzászólás *

*-al megjelölt mezők kitöltése kötelező! Az e-mail cím nem fog szerepelni az oldalon sehol!Galéria

ablaknyitasi módok

belteri ajtó látványterv készítés

Bemutatóterem címe:

1161 Budapest, Rákosi út 82.

Telefonszám:
06-1-4060-609

Magyar Ákos:
06-70/672-3679

Butor Marianna:
06-70-679-84-18

Nyitva tartás:
Hétfő-Péntek: 8-18-ig
Szombat: 9-12-ig
Vasárnap: Zárva

BB Ab-lak Kft - 1161 Budapest Rákosi út 82. - Telefonszám: 06-1-4060-609

Műanyag és Fa Nyílászárók, Beltéri Ajtók és Kiegészítők - © Minden jog fenntartva 2013

Az oldalon szereplő árak tájékoztató jellegűek és az ÁFA-t nem tartalmazzák. Pontos ár után érdeklődjön üzletünkben!