Betörés elleni biztonság

Készült: - Kulcsszavak: ablak, ablakcsere, műanyag ablak

 

Statisztikák szerint a betörések több mint 90%-a a nyílászárókon keresztül történik az ingatlanba.

 

A Berg a minőségi ablakgyártás zászlóvivője. Azonban a minőség és a hőszigetelő képesség mmit sem ér, ha az nincs betörés elleni biztonság. Fontos elgondolkoznunk azon, hogy egy betöréses lopás jóval nagyobb károkat okoz pénztárcánknak, mint amennyibe a magasabb biztonsági osztályú nyílászáró kerül. A szeretteink biztonságát pedig nem is kell említeni, hogy felbecsülhetetlen. 

Statisztikák szerint a betörések több mint 90%-a a nyílászárókon keresztül történik az ingatlanba.

ablak

Az esetek java része az ablakokon és az erkélyajtókon keresztül történik. Kevesebb estben a bejárati ajtón keresztül hatolnak be. A betörők a legkönnyebb lehetőséget keresik, így egy magas biztonsági osztályba tartozó nyílászáró elrettentő erővel bírhat az illegális behatolókkal szemben. Fontos szem előtt tartani, hogy 100%-os biztonság nincs. Amivel lehet trükközni és elvenni a betörni szándékozó kedvét, az az idő. Minél több idő kell a nyílászáró feltöréséhez, annál sanszosabb, hogy feladja a kísérletet.

 Nyílászárókra vonatkozó betöréssel szembeni ellenállási osztályok:

 

 • RC1 ellenállási osztály: Ez az alap biztonsági osztály, amely már betörés elleni védelmet kínál. Ebbe az osztályba tartozó termékek akár 30 másodpercig is ellenállnak a fizikai erőszakkal szemben, mint rúgás, ütés, vállal nyomás, kihúzás. Betörésnél használt segédeszközökkel szemben azonban csekély oltalmat nyújtanak.

   

 • RC2 ellenállási osztály: Ebbe a biztonségi osztályba tartozó nyílászárók már a gyakorlott betörők ellen is védenek valamennyi ideig, akik a betöréshez segédeszközöket használnak, például csavarhúzó, fogó, ék stb. Az ilyen jellegű erőszakos behatolási kísérleteknek akár 3 percig is ellen tudnak állni az ilyen termékek.

   

 • RC3 ellenállási osztály : Amikor az elkövető már két vagy akár több eszközt is használ egyidejűleg, ilyen lehetőség például a feszítővas és a csavarhúzó együttes használata. Az ebbe a kategóriába tartozó nyílászárók akár 5 percig is ellenállnak az ilyen betörési kísérleteknek.

   

 • RC4 ellenállási osztály: Tapasztalt betörő fűrésszel, fejszével, kalapáccsal, feszítővassal, vésővel és akkus fúrógéppel. Nyílászáró ellenállási ideje 10 perc.

   

 • RC5 ellenállási osztály: Tapasztalt betörő elektromos gépekkel, például fúrógéppel, dekopír fűrészgéppel vagy kardfűrésszel és flexszel, max. 125 mm-es lapátmérővel. Nyílászáró ellenállási ideje 15 perc.

   

 • RC6 ellenállási osztály: Tapasztalt betörő nagy teljesítményű elektromos gépekkel, például fúrógéppel, dekopír fűrészgéppel vagy kardfűrésszel és flexszel, max. 230 mm-es lapátmérővel. Nyílászáró ellenállási ideje 20 perc.

   

 műanyag ablak, ablakcsere

Mivel a leggyengébb elem ellenállása adja a nyílászáró tényleges védelmét, ezért a fogadó falnak, a rögzítésnek, a vasalatnak, kilincsnek, a profilnak, az üvegtartónak és az üvegnek is megfelelőnek kell lennie.

 

Az üvegezésnek is van természetesen betörésvédelmi besorolása, létezik átdobást gátló, betörést gátló vagy éppen golyóálló üveg vagy ezen túlmenően speciális igényeket kielégítő is (például robbanás biztos).

 

A lakások, családi házak esetén már az optimális betörésvédelmi osztály az RC2 a nyílászárókra, ehhez legalább P4A (4,1 kg-os golyót 9,5 m magasból 3x ejtik le és az üveg nem szakad) besorolású üveg szükséges. A nyílászáró kívánt betörésvédelmi szintje eltérő lehet a földszinten és az emeleteken vagy éppen utcára nyíló ablakoknál.


Hozzászólás *

*-al megjelölt mezők kitöltése kötelező! Az e-mail cím nem fog szerepelni az oldalon sehol!Galéria

ablaknyitasi módok

belteri ajtó látványterv készítés

Bemutatóterem címe:

1161 Budapest, Rákosi út 82.

Telefonszám:
06-1-4060-609

Magyar Ákos:
06-70/672-3679

Butor Marianna:
06-70-679-84-18

Nyitva tartás:
Hétfő-Péntek: 8-18-ig
Szombat: 9-12-ig
Vasárnap: Zárva

BB Ab-lak Kft - 1161 Budapest Rákosi út 82. - Telefonszám: 06-1-4060-609

Műanyag és Fa Nyílászárók, Beltéri Ajtók és Kiegészítők - © Minden jog fenntartva 2013

Az oldalon szereplő árak tájékoztató jellegűek és az ÁFA-t nem tartalmazzák. Pontos ár után érdeklődjön üzletünkben!